SOFIJA - 5 DANA

Termini putovanja: 28.10.

Termini

Polazak
Povratak
Cijena
Upit
Dolazak
28.10.2022.
Odlazak
01.11.2022.
Cijena
FM
1231.00kn (163.38 €)
1329.00kn (176.39 €)

Program putovanja:

 

1. dan  :  ZAGREB – SOFIJA

Polazak iz Zagreba u 5:00 sati. Ugodna vožnja preko Srbije do Bugarske uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u Sofiju, glavni grad Bugarske i drugi najstariji glavni grad u Europi s obzirom da je osnovana prije 7.000 tisuća godina. Sofija je izgrađena na ruševinama rimskog grada Serdica i još iz tog doba svoj razvoj duguje povoljnom položaju u središtu Balkana. Tijekom povijesti imala je više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi te predstavljaju omiljenu turističku povijesnu atrakciju. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u grad s voditeljem putovanja (gradskim prijevozom), te prvo upoznavanje središta bugarske prijestolnice. Predlažemo odlazak na fakultativnu večeru u tipični bugarski restoran u kojima ćete moći uživati u specijalitetima ovog dijela istočne Europe. Noćenje.

 

2. dan  :   SOFIJA

Doručak. Sofija je smještena podno planina Vitoša čiji vrhovi idu i do 3.000 metara i spada među najviše europske gradove. Riječ je o jako energičnoj istočnoeuropskoj prijestolnici, koja se po svojoj jedinstvenoj kombinaciji europske i arhitekture komunizma razlikuje od ostalih gradova. Odlazak u razgled znamenitosti grada (autobusom i pješice): Spomenik neznanom junaku – hram sv. Aleksandra Nevskog, jedan od glavnih simbola Sofije, ujedno i crkva Bugarskog patrijarha – hram Svete Sofije iz 6 st., koja je pod turskim ropstvom bila ograđena minaretima i proglašena džamijom, no njena posebna zanimljivost je u činjenici da ispod crkve postoji preko 400 grobnica u nekoliko nivoa – zgrada Parlamenta – trg Alexandra Batenberga, glavni gradski trg  – Konstantinova četvrt koja će nam dočarati šarolikost društva ovog podnebljaPredsjednička palača s počasnom stražom – bulevar Cara Osloboditelja – Crkva sv. Nedelje s 11 zvona u kojoj se nalaze mošti srpskog Kralja Milutina – Rotonda sv. Georgija najdrevnija je očuvana rimska građevina u Sofiji – Bulevar Vitoša – gradske zidine koje datiraju iz 12. stoljeća – ruska crkva sv. Nikolaja Čudotvorca, izgrađena na mjestu bivše džamije – Narodno kazalište – sinagoga, treća po veličini sinagoga u Europi – crkva Svete Petke, ispod koje je pronađena rimska grobnica iz 4. st. – Banya-Bashi džamija, jedina preostala aktivna džamija u Sofiji poznata po velikoj kupoli, a ime se doslovno prevodi kao "mnoštvo kupki" što leži u činjenici da je džamija izgrađena na prirodnim termalnim vrućim izvorima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 

3. dan  : SOFIJA – PLOVDIV – SOFIJA

Doručak. Predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet u Plovdiv, najljepši grad u Bugarskoj, drugi po veličini bugarski grad, koji je 2019. ponio i titulu Europske prijestolnice kulture. Smjestio u podnožju šest brežuljaka (nekad ih je bilo sedam) uz rijeku Maricu. Stariji od Rima, Atene i Carigrada, i iste je dobi kao i Troja, smatra se za drugi najstariji europski grad (nakon Mikene) i najstariji stalno naseljeni grad u Europi. Kroz bogatu povijest napadali su ga i osvajali brojni narodi poput Perzijanaca, Grka, Kelta, Rimljana, Gota, Huna, Bugara, Slavena, Rusa i Turaka; svi koji su vladali gradom imenovali su ga drugačije i ostavili svoj trag u njegovoj povijesti. Odlazak u šetnju kroz višestoljetnu povijest Plovdiva: Stari grad je “muzej na otvorenom” koji se nalazi na tri brda upoznat ćemo šetnjom kroz splet zavojitih kaldrmom popločanih ulica duž kojih su nanizane crkve i tradicionalne kuće bogatih trgovaca iz prošlosti, vrlo asimetričnog izgleda i oslikanih fasada – crkva cara Konstantina i carice Jelene – Rimski amfiteatar iz 1. stoljeća koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Bugarskoj, čiji su ostaci otkriveni ’60-ih godina prošlog stoljeća – šetnja glavnom gradskom ulicom Rayko Daskalov, koja je ujedno i najdulja pješačka zona u Europi (1.750 m) – šećući glavnom ulicom dolazimo do dobro očuvanih ostataka rimskog stadiona, sagrađenog u kotlini između dva brežuljka, čiji je veći dio i dalje skriven ispod glavne pješačke ulice – u neposrednoj blizini stadiona nalazi se Džumaja džamija, koja je jedna od dvije preostale džamije u gradu, iz 15-tog stoljeća i potpuno je obnovljena. Slobodno vrijeme. Povratak u Sofiju. Noćenje.

 

4. dan  :SOFIJA – izlet "UNESCO BISERI BUGARSKE": manastir RILA i crkva BOJANA – SOFIJA

Doručak. Predlažemo fakultativni izlet do dvije najznačajnije UNESCO zaštićene znamenitosti izvan Sofije, manastira Rila i crkve Bojana. Prvo odlazimo do manastira Rila, najznačajnijeg kulturnog, povijesnog i arhitektonskog spomenika, ne samo Bugarske, već i cijele jugoistočne Europe. Manastir je izgrađen u čast sv. Ivana Rilskog, prvog bugarskog pustinjaka, koji je svoj život posvetio postu i molitvama, a živio je u pećini nadaleko manastira. Vrijeme izgradnje je prva polovica 10. stoljeća, 1961. godine manastir Rila postaje Nacionalni muzej, a 1983. godine ga UNESCO uvrštava na popis svjetske kulturne baštine. Obilazak manastirskog kompleksa s brojnim crkvama, freskama, ikonama i ćelijama monaha koji se nalazi u predivnom prirodnom okruženju nacionalnog parka Rila, a u njemu i dan danas živi oko 60-ak monaha. Na povratku u Sofiju posjetit ćemo čuvenu srednjovjekovnu crkvu sv. Bojane (crkva sv. Nikole i sv. Pantelejmona), koja se sastoji od tri zgrade i potiče iz 10 st., a puni sjaj dobiva u 13 st. za vrijeme drugog Bugarskog Carstva. UNESCO je crkvu 1979. uvrstio na svoj popis Svjetske kulturne baštine kao jedan od najbolje očuvanih spomenika srednjovjekovne umjetnosti sa savršeno očuvanim freskama starim preko 760 godina, na kojima je prikazano  89 prizora s 240 ljudskih figura. Povratak u Sofiju u poslijepodnevnim satima. S obzirom da je Sofija poznata kao shopping destinacija istočne Europe autobus će putnike koji tako žele, po povratku s izleta ostaviti ispred Bulgaria Mall-a, najvećeg shopping centra u Bugarskoj gdje se na nekoliko desetaka tisuća m2 nalaze stotine dućana (povratak u hotel u vlastitoj organizaciji). Slobodno vrijeme. Noćenje.

 

5. dan : SOFIJA – BEOGRAD – ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak vožnje prema Beogradu. Po dolasku u Beograd panoramski razgled grada: Trg Revolucije – skupština – Terazije – Trg Republike – Knez Mihajlova – Kalemegdan s kojeg se pruža predivan pogled na ušće Save u Dunav. Krećemo prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim/ rano jutarnjim satima.

Sve cijene su raspoložive do trenutka popunjenja broja mjesta za pojedinu cijenu.

 

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI

Datum putovanja

OSNOVNA cijena

REDOVNA cijena

PLUS

cijena

20.04. – 24.04.

1.231 kn

1.329 kn

1.445 kn

22.06. – 26.06.

1.231 kn

1.329 kn

1.445 kn

24.08. – 28.08.

1.231 kn

1.329 kn

1.445 kn

28.10. – 01.11.

1.231 kn

1.329 kn

1.445 kn

 

OSNOVNA cijena – sjedala od 29 pa nadalje

REDOVNA cijena – sjedala od 9 do 28

PLUS cijena – sjedala 3,4,5,6,7 i 8 (na pojedinim putovanjima moguća su i sjedala 1 i 2)


Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 4 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3*/4* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u Sofiji
 • razglede prema programu
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

 

Cijena ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo

 

Fakultativna ponuda, doplate i popusti:

 • boravišna pristojba u iznosu 1,5-3 eur po osobi po noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
 • tradicionalna bugarska večera s folklornim programom 30 eur – 3 slijeda / piće se plaća dodatno
 • izlet u Plovdiv 25 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu)
 • izlet "UNESCO biseri Bugarske" 25 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, ulaznicu u samostanski kompleks Rila, ulaznica za crkvu Bojana)
 • ulaznica za Povijesni muzej u manastiru Rila odrasla osoba 8 lev = cca. 4 eur / studenti do 25 godina (s važećom studentskom iskaznicom), mlađi od 18 godina i stariji od 65 godina 1 lev = 0,5 eur
 • doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 673 kn
 • doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 100 kn
 • doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu 722 kn (nudimo vam veći komfor ukoliko želite sjediti sami)
 • popust: djeca do 12 godina ostvaruju 50% popusta, a djeca od 12 do 18 godina ostvaruju 20% popusta na fakultativnu ponudu

 

Smještaj naših grupa je u kvalitetnim hotelima 3*/4* (lokalna kategorizacija).

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti.

Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.

Točno vrijeme i mjesto polaska iz Slavonskog Broda, Čakovca i Varaždina bit će definirano 3 dana prije polaska.

VAŽNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE (obavezno pročitati):

 • prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju od 30% ukupnog iznosa putovanja čime je Vaša rezervacija potvrđena, dok ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put
 • preporučamo putno osiguranje i osiguranje u slučaju otkaza putovanja (od strane putnika) koje možete uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući prema vašem izboru
 • pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa – najkasnije 7 dana prije početka putovanja
 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema vašem IZBORU cijene i redosljedu uplata, agencija garantira prazno sjedalo u autobusu samo uz odgovarajuću doplatu
 • završnu obavijest o putovanju dostavljamo mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • za realizaciju fakultativne ponude potreban je minimum od 20 prijavljenih putnika; fakultativna ponuda nije obavezni dio programa i plaćanje je na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti države u koju se putuje) osim ako u programu putovanja nije drugačije navedeno. Cijena se sastoji od troškova rezervacije i organizacije, prijevoza, usluga voditelja putovanja itd.
 • lokalnu valutu države u koju putujete možete nabaviti u bankama u RH prije polaska na putovanje
 • napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledati situaciju da su u autobusu, glazba i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u autobusu se ne može za svako sjedalo individualno podesiti i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumijevanje među putnicima i osjećaj zajedništva sa svima kao i voditeljem i vozačem autobusa
 • zaustavljanje radi usputnih odmora određeno je propisima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača, zaustavljanja su na usputnim stajalištima u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 15 minuta
 • u turističkim autobusima nema WIFI, nema utičnica i nije moguće koristiti WC u autobusu
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tijekom putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja razgleda, terminima polazaka, vremena dolaska kao i daljeg rasporeda putovanja)
 • putnicima koji za cilj imaju posjet izložbama, lokalitetima i slično (koje nisu dio programa), molimo da samostalno na internetu provjere radno vrijeme istih i da željeni posjet usklade sa slobodnim vremenom na putovanju
 • organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa po danima ovisno o objektivnim okolnostima na odredištu u skladu s procjenom voditelja putovanja na licu mjesta. Molimo uzmite u obzir da postoji mogućnost da uslijed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, muzeja, restorana ili trgovačkih centara ... ne rade
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena fakultativne ponude navedenih u programu na dan formiranja programa, promjenu termina fakultativne ponude, kao i za nepredviđene okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u prometu, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, kvar prijevoznog sredstva i slično)
 • putnici su dužni voditi računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima tijekom trajanja putovanja. Ostavljanje vrijednih stvari u autobusu ili u hotelskim sobama nije preporučljivo jer agencija, prijevoznik i hotel ne odgovaraju za iste. U slučaju krađe, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlaštenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti
 • prostor za prtljagu u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljage po putniku je 1 kofer i 1 komad ručne prtljage
 • organizator putovanja ne može utjecati na razmještaj soba u hotelu jer to isključivo ovisi o recepciji hotela
 • zahtjevi za povezanim sobama, obiteljskim sobama i slično uzet će se u obzir, ali grupna autobusna putovanja ne podrazumijevaju takvu vrstu smještaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, kat, francuski ležaj…) – organizator ne može obećavati ovakve usluge
 • smještaj je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namijenjenim za smještaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija
 • kvaliteta hotela – na nivou Europske unije pokušala se napraviti hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama. Ipak, iako je izrađena, ona nije pravilo, već služi samo kao smjernica državama članicama. Prema tome se u različitim državama razlikuje i hotelska kategorizacija. Svi su hoteli standardizirani i odgovaraju lokalnoj službenoj kategoriji
 • u smještajnom objektu su neki od dopunskih sadržaja dostupni uz doplatu, a postoji i mogućnost odstupanja oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet...). Savjetujemo da se i sami informirate o istima putem interneta, odnosno specijaliziranih portala koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput www.tripadvisor.com , www.booking.com  …
 • organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine države informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/opce-informacije/

 

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju, te sadrže za putnika sve potrebne predugovorne informacije. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.