EGIPAT - MAGIČNI EGIPAT - TURA 10 DANA AVIONOM

Termini putovanja: 16.11.

Putovanje Egiptom, jednom od najatraktivnijih zemalja svijeta, za turiste je poput putovanja muzejom na otvorenom koji postojano, tisućljećima odolijeva vremenu i zaboravu. Kad vam se čini da ste vidjeli i doživjeli nešto neponovljivo, već sljedeća legendarna znamenitost učinit će vam se još atraktivnijom te će vam ovo putovanje ispuniti nizom uzbudljivih iskustava koja se nižu jedno za drugim. Putovanje započinje na mediteranskoj obali u Aleksandriji, slijede velike piramide u Gizi i grad Kairo, zatim krstarenje Nilom uz obilazak zadivljujućih arheoloških nalazišta, a završava u ljetovalištu Hurgada na Crvenom moru. Pustinjski krajolici, povijesna mističnost, ali i sadašnji život stanovnika, ostaju dugo u uspomenama i nakon povratka u svakodnevicu.

Termini

Polazak
Povratak
Cijena
Upit
Dolazak
16.11.2023.
Odlazak
25.11.2023.
Cijena
GarantiranoFM
1645.00€ (12,394.25 kn)
1685.00€ (12,695.63 kn)

Program putovanja:

 

1. dan  ZAGREB - ISTANBUL - KAIRO
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 18.00 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let TK 1056 s polaskom u 20.00. Slijetanje u zračnu luku Istanbulu  u 00.10 po lokalnom vremenu. 

 

2. dan  KAIRO - PIRAMIDE U GIZI
Nastavak putovanja letom TK 692 za Kairo u 01.10 s dolaskom u 02.25. Carinske formalnosti, preuzimanje prtljage te transfer u hotel na kraće noćenje i doručak. Odlazak u Gizu nedaleko Kaira i obilazak legendarnih piramida, remek djela graditelja iz davnih vremena; sigurno su jedna od prvih slika koje vam padnu na pamet kad se spominje Egipat. Veličanstvene Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida su od davnina smatrane jednim od sedam čuda antike, a i danas su ove monumentalne i zagonetne konstrukcije među najpoznatijim svjetskim građevinama. Tu je i legendarna Sfinga, skulptura s tijelom lava i ljudskom glavom, jedan od najvećih kipova na svijetu isklesanih iz jedne stijene, visine 22 m i dužine 73 m. Povratak u Kairo, najveći grad u Africi. Posjet Egipatskom nacionalnom muzeju koji sadrži veliku zbirku predmeta s brojnih arheoloških nalazišta diljem zemlje, između ostalog Tutankamonovu zlatnu masku i sarkofag. Večera i noćenje u hotelu.

 

3. dan  KAIRO 
Doručak i razgledavanje Kaira. Posjet najstarijem, koptskom djelu grada. U četvrti je još živa kršćanska tradicija i mogu se razgledati mnoge povijesne koptske crkve i znamenitosti od kojih je najpoznatija Viseća crkva iz 3. st., crkva sv. Sergia u kojoj se po predaji sklonila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat i čuvena sinagoga Ben Ezra. Slijedi posjet Citadeli, srednjovjekovnoj utvrdi koju je izgradio Saladin u 12. st. sa džamijom Muhameda Ali Paše (Alabasterna džamija ) i lijepim panoramskim pogledom na grad. Dolazak na čuvenu tržnicu Khan El Khalili, najveći suk u Africi gdje možete kupiti gotovo sve, a podjednako ju vole stanovnici Kaira kao i mnogobrojni turisti. Ručak tijekom dana. Slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu.

 

4. dan  KAIRO - MEMFIS I SAKARA - LUKSOR
Doručak. Fakultativno izlet u Memfis i Sakaru, nedaleko Kaira. Memfis je arheološki lokalitet nekadašnjega glavnog grada Egipta za koji se pretpostavlja da je osnovan oko 2250 g. pr.n.e. i bio je trgovački i politički centar sve do uspona grada Tebe (današnji Luxor) oko 800 godina kasnije, a u razdoblju helenizma i Aleksandrije. U 7. st. grad je uglavnom napušten, a stanovnici okolnih naselja koristili su njegove kamene blokove za gradnju. Arheolozi su uspjeli iskopati iz pijeska ostatke hramova i skulpture te je lokalitet zajedno s nekropolom  Sakarom uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine.U Sakari se nalaze ostaci najstarijih do danas otkrivenih piramida od kojih je najpoznatija stepenasta Džoserova piramida. Znanstvenici vjeruju da je upravo ovdje početak izgradnje ovih kolosalnih građevina. Transfer na željezničku stanicu u Kairu i smještaj u kabine vlaka na relaciji Kairo-Luksor. Večera i noćenje u vlaku. Noćna vožnja.

 

5. dan  LUKSOR - KARNAK 
Doručak. Silazak iz vlaka i nastavak putovanja autobusom. Obilazak velebnog staroegipatskog hramskog kompleksa u Luksoru (drevne Tebe), sagrađenog oko 1400 pr.n.e., koji je bio vrlo značajan u tadašnjim vremenima. Smatra se da su u ovom hramu krunjeni egipatski faraoni. Tijekom rimskog razdoblja pretvoren je u utvrdu u kojoj je bilo sjedište rimske vlasti. Hram je povezan s drugim velikim hramom Karnak Alejom sfingi koje su nedavno obnovljene. Razgledavanje Karnaka, najvećeg drevnog hramskog kompleksa u svijetu posvećenog bogu Amonu, sjedišta religijskog života u drevna vremena. Hramski prostor se gradio i dograđivao više od tisuću godina. U hram se ulazi kroz Aleju sfingi, a u unutrašnjosti se mogu vidjeti veličanstvene dvorane ukrašene reljefima, kipovi, prostrana dvorišta i ogromni stupovi, neki visoki i do 24 m, promjera 3,5 m.  Slijedi ručak i smještaj u kabine na brodu 5* na kojem će se boraviti četiri dana i ploviti Nilom, legendarnom velikom rijekom koja znači život za ovaj kraj i stvara bujnu dolinu u srcu pustinje. Večera i noćenje na brodu.

 

6. dan  DOLINA KRALJEVA
Doručak. Odlazak u Dolinu kraljeva, gdje se nalaze 63 kraljevske grobnice iz perioda od 1550. do 1070. godine pr.n.e.  Za razliku od faraona iz doba Staroga kraljevstva, koji su pokapani u piramidama, faraoni od XVIII. do XX. dinastije su pokapani u Dolini kraljeva, u podzemnim grobnicama, duboko ukopanim u kamene litice. Različite su jedna od druge no sve su bile bogato ukrašene i oslikane. Mnoge grobnice su oštećene i opljačkane od strane lovaca na blago te ih se danas nastoji što više obnoviti. Slijedi razgledavanje kaskadnog hrama kraljice Hatšepsut ispod stijena iste boje kao i samo zdanje te se čini kao da je sve jedna cjelina, a zatim Memnonovih kolosa, dvaju velikih kamenih kipova u sjedećem položaju iz 14. st. pr.n.e. Nakon svih razgledavanja povratak na brod i početak plovidbe. Večera i noćenje na brodu.

 

7. dan KOM OMBO - EDFU
Doručak, ručak i večera na brodu. Plovidba za Edfu gdje se razgledava Horusov hram, jedan od najbolje očuvanih hramova u Egiptu, s mnoštvom crteža i hijeroglifa. Hram je bio gotovo dvjesto godina zatrpan pijeskom, što je pomoglo u očuvanju građevine, a njegove brojne zidne rezbarije pružile su vrijedne informacije povjesničarima o tom razdoblju egipatske povijesti. Slijedi obilazak hrama Kom Ombo na obali Nila, jedinog hrama koji je posvećen dvojici bogova: bogu Sobeku i bogu Horusu. Obnovljen je i jedan je od najljepših hramova ptolomejske ere. 

 

8. dan ASUAN – ABU SIMBEL 
Fakultativno izlet u Abu Simbel. Vožnja kroz pustinjski krajolik do Abu Simbela i hramova posvećenih Ramzesu II i njegovoj ženi Nefertari. Monumentalni ulaz naglašavaju četiri faraonove skulpture visoke 18 m. Ramzesove skulpture su druge po veličini u Egiptu, veća je jedino Sfinga. Razgledavanje Asuanske brane visoke preko 100 metara i druge po veličini u svijetu te povratak na brod. Poslijepodne fakultativno izlet u Nubijsko selo gdje se može vidjeti tradicionalni način života ili plovidba brodicama na jedra (felucca) Nilom. Večera i noćenje na brodu.

 

9.  dan  ASUAN – HURGADA
Doručak i odjava s broda. Obilazak drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani obelisci te zatim rijekom Nil prevoženi do hramova. Može se vidjeti nedovršeni obelisk od 41 metra no još uvijek je zagonetka kako su i kojim alatima u ta davna vremena klesari obrađivali ogromne granitne stijene. Slijedi polazak autobusom prema poznatom ljetovalištu na Crvenom moru, Hurgadi. Ručak tijekom dana.  Po dolasku u Hurgadu smještaj u hotel te slobodno vrijeme. Večera i kratko noćenje..

 

10. dan HURGADA - ISTANBUL - ZAGREB 
Rano ustajanje i transfer u zračnu luku. Prijava na let TK 703 s polaskom iz Hurgade u 04.45  i slijetanjem u Istanbulu u 07.45. Transfer u grad. U pratnji vodiča razgled Istanbula te slobodno vrijeme prije povratka na aerodrom. Nastavak putovanja letom TK 1055 u 19.00 sati s dolaskom u Zagreb u 19.10.


 

Cijena obuhvaća: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • aerodromske takse
 • 2 polupansiona i 1 noćenje s doručkom u hotelu 5* u Kairu
 • 4 puna pansiona na krstarenju Nilom u kabinama 5* 
 • 1 polupansion u vlaku Kairo-Asuan 
 • 1 polupansion u hotelu 4* / 5* u Hurgadi 
 • 3 ručka u restoranima 
 • vodstvo putovanja na hrvatskom jeziku 
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • razgledavanje prema programu i sve ulaznice za lokalitete koji se posjećuju
 • troškove transfera i vodiča za razgled Istanbula na dan povratka 
 • troškove organizacije putovanja 

 

U cijenu nije uračunato:

 • doplata za jednokrevetnu sobu / brodsku kabinu i vlak 430 € (3.237,90 KN) 
 • troškovi ulazne vize 25 $ (ishodi se na aerodromu po dolasku u Egipat i plaća na licu mjesta) 
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču  (cca 6 $ po danu - plaćanje na licu mjesta)
 • putno osiguranje 

 
Fakultativno (minimum 10 osoba po izletu):

 • Nubijsko selo 40 € 
 • Memfis i Sakara s ručkom 65 €
 • izlet u Abu Simbel 125 € po osobi 

 

Izlete je potrebno najaviti kod prijave, a plaćanje je na licu mjesta. 

 

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

 

Napomene:

 • Navedena cijena je za smještaj u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama. 
 • U vlaku nema trokrevetnih kupea. Ako su tri osobe, koristi se dvokrevetni i jednokrevetni s tim da je doplata za jednokrevetni kupe 45 €. 

 

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Egipat trebaju vizu. Putovnica mora važiti najmanje šest mjeseci i imati dvije prazne stranice. Viza se dobiva na aerodromu, po dolasku. 

 

Molimo vas da nam sljedećee podatke dostavite najkasnije 30 dana prije polaska: 
ime i prezime (onako kako je navedeno u putovnici), datum rođenja, broj putovnice te datum izdavanja i do kada vrijedi.

 

Točnost podataka obveza je putnika i agencija ne odgovara u slučaju bilo kakvih poteškoća 
uzrokovanih netočnim podacima niti snosi financijsku odgovornost.

 

Covid-19 uvjeti:
Nema nikakvih ograničenja za ulazak u Egipat. Trenutačno nije potrebno ništa osim putovnice i vize.

 

Podaci o letu:
 

Prijevoznik: Turkish Airlines 

 • Dozvoljena težina prtljage (u cijeni): 30 kg + jedan komad ručne prtljage do 8 kg.
 • U programu su navedena lokalna vremena dolazaka / odlazaka. 
 • Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

 

Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Egipta te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.

 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti Otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene tečaja ili cijena kalkulativnih elemenata u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. Šifra aranžmana:INT2023


Molimo vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

 

Egipat :

 • Službeno ime: Arapska Republika Egipat
 • Broj stanovnika:102 milijuna 
 • Glavni grad: Kairo
 • Jezik: arapski
 • Religija: velika većina muslimani 
 • Vremenska razlika: +1
 • Novčana jedinica: egipatska funta (EGP)
 • Napon struje: 220V
 • Cijepljenje: nije potrebno
 • Mobilne mreže: Orange, Vodafone, Telecom Egypt
 • Pozivni broj zemlje: +20
 • Kupovina: na tržnicama i u trgovinama nude se tradicionalni suveniri, predmeti od zlata  drveta ili kože, tepisi, papirus i slično. Cjenkanje je dio egipatske kulture i potreban je oprez. 
 • Odjeća i obuća: zbog velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo odijevanje u slojevima te topliju odjeću za večeri i udobnu obuću.
 • Hrana i piće: preporučujemo konzumaciju pića pakiranih u bocama, nekorištenje leda, a alkoholna pića mogu se konzumirati u hotelskim restoranima i barovima. Ne preporučujemo jesti uličnu hranu.
 • Klima: suptropska pustinjska klima, na sjeveru zemlje mediteranska. Kiše su vrlo rijetke, uglavnom u obliku kratkotrajnih pljuskova. Od ožujka do lipnja mogu puhati vrući vjetrovi.