RIM I CAPRI - 5 dana autobusom

Cijena na upit

RIM I CAPRI, 
uz posjet VEZUVU, POMPEJIMA I NAPULJU
5 dana autobusom

24.06.-28.06.2020. GARANTIRANI POLAZAK
26.08.-30.08.2020.
03.10.-07.10.2020. GARANTIRANI POLAZAK
28.10.-01.11.2020.

Uz Zagreb, moguć polazak i iz Čakovca, Varaždina, Karlovca i Rijeke uz prethodnu najavu.

Predviđeni hoteli: 3*/4*. Hotel u Rimu iz grupacije Raeli Hotels, centralno lociran uz Stazione Termini.

Program putovanja:

1.dan ZAGREB/KARLOVAC/RIJEKA – ORVIETO – FIUGGI TERME
Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05:00 sati. Vožnja preko Karlovca (moguć ukrcaj Ka Petrol) te kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa Sjevernog stajališta Vrata Jadrana u 07:30 sati te nastavak vožnje kroz Sloveniju i Italiju do pokrajine Umbrije i grada Orvieta. Orvieto je izrastao u grad iz etruščanskog naselja, kojeg su Rimljani pred kraj svoje vladavine nazvali Urbs Vetus. Žičarom (doplata) se dižemo u grad, na vrhu usamljenoga stjenovitog brda, odakle se pruža pogled od kojeg vam zastane dah. Najveća znamenitost Orvieta je njegova romaničko-gotička katedrala Santa Maria Assunta čija je gradnja započela 1290. godine u čast Čuda iz Bolsene (nedalekog gradića). Tamo se po legendi 1263. za vrijeme euharistije dogodilo da je po hostiji počela kapati krv. Osim katedrale, grad ima i mnoge građevine i palače iz 13. stoljeća. Uistinu jedinstven grad, s tajnom čuvanom stoljećima - golemim podzemnim kompleksom koji se pruža ispod gotovo cijeloga grada! Vožnja prema Fiuggi termama. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan FIUGGI TERME – VEZUV – POMPEJI – NAPULJ – HOTEL  
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema Napulju. Odlazak do Vezuva, kojeg još nazivaju i „Neugasiv“ i „Rigač nasilja“, vulkan koji je Goethe nazvao „vrhom pakla koji se diže iz raja“. Vozimo se prema vrhu Vezuva do mjesta odakle zadnji uspon krećemo pješice. Uživat ćete u pogledu na Napulj, napuljski zaljev i obalu Sorrenta. Napomena: ulaznica se plaća na licu mjesta, a izlet na Vezuv se odvija u skladu s vremenskom uvjetima. Kraća vožnja do Pompeja. Pompeji i Herkulanej bili su starorimski  gradovi koje je u ljeto 79. pr. Kr. iznenadila erupcija vulkana. I dok je Herkulanej, koji je bio bliži Vezuvu, prekrila lava, Pompeji su velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad je slučajno otkriven nakon 1600 godina te sada možemo vidjeti  Apolonov hram, Jupiterov hram, Forumske terme, Faunovu vilu, pekarnice, javnu kuću, tržnicu i sve ostalo što je sadržavao antički lučki grad. Ulaznica za Pompeje doplaćuje se na licu mjesta, a uključuje i razgled s vodičem na engleskom jeziku. Kratko slobodno vrijeme za kupnju suvenira i  kušanje limoncella, poznatog aperitiva za koji se limuni beru upravo na padinama Vezuva. Vožnja prema Napulju. Šetnja gradom s voditeljem putovanja: utvrda Castel Nuovo, Piazza di Municipio, Teatro di San Carlo, galerija Umberta I, kraljevska palača Palazzo Reale. Najveći i najvažniji grad u južnoj Italiji, svakako je jedan od najtemperamentnijih gradova Italije. Slobodno vrijeme za šetnju i poznatu pizzu napoletanu. Vožnja prema hotelu. Noćenje. 
Napomena: u slučaju da zbog vremenskih uvjeta posjet Vezuvu nije moguć, prvo će se ići u Pompeje, a nakon toga će biti više slobodnog vremena u Napulju.

3. dan HOTEL – izlet CAPRI – RIM
Doručak i odjava iz hotela. Preporučujemo fakultativni izlet na otok Capri (doplata), omiljeno mjesto za odmor i starih Rimljana. U 19. stoljeću na njemu su svoju inspiraciju pronašli brojni umjetnici, književnici i slikari, dok polovicom 20. stoljeća, otok postaje najpopularnije odredište pripadnika svjetskog jet-seta kao što su npr. Jackie Kennedy, Audrey Hepburn ili Grace Kelly. Otok Capri ostavio je svoj trag i u modi; Jackie Kennedy je pronijela svijetom capri sandale, dok je Edith Head proslavila popularne capri hlače. Cijeli otok obiluje bujnim zelenilom, raznobojnim cvijećem i brojnim stazama za šetanje kojima možete istražiti svaki kutak ovog čudesnog otoka. Po dolasku u luku Marina Grande, vide se ruševine Palazzo a Mar te nepregledni "Bagni di Tiberio". Vožnja minibusom do prekrasnog vidikovca na litici s koje se pruža predivan pogled na Tirensko more. Nastavak razgleda mjesta Capri smještenog na 142 m iznad mora; Piazzetta, okružena srednjovjekovnim kućama, i ostale znamenitosti: Certosa di San Giacomo, Giardini di Augusto, Via Krupp... Nastavak vožnje do Anacaprija, po nekima i lijepši od Caprija, gdje možete žićarom do vrha i uživati u pogledu. Slobodno vrijeme za ručak u nekoj od autohtonih talijanskih taverni. Povratak brodom u Napulj. Putnici koji se ne odluče za fakultativni izlet brodom na otok Capri imaju slobodan dan za vlastite programe u Napulju. Vožnja prema Rimu. Smještaj u hotel. Noćenje.

4.dan RIM I VATIKAN   
Doručak. Javnim prijevozom s voditeljem putovanja odlazimo do Vatikana, najmanje države na svijetu. Obilazimo Trg sv. Petra sa slavnom Berninijevom kolonadom te baziliku sv. Petra, najvažniju od svih kršćanskih crkava, sagrađenu u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba sv. Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Slobodno vrijeme u bazilici. Nastavljamo dalje uz poznatu Anđeosku tvrđavu (Castel Sant'Angelo) i Anđeoski most do baroknog gradskog trga Piazza Navona. Slobodno vrijeme provodimo na ovom živahnom trgu, koji je konstruirao Bernini na mjestu starog hipodroma. Želite li uživati na prekrasnom trgu punom slikara i uličnih zabavljača, ostat ćete upravo ovdje i taj pogled neće biti besplatan, no odete li malo dalje i uvučete li se u ulice koje zrače romantikom, naći ćete restorane s povoljnim cijenama talijanske kuhinje. Nakon okrepe nastavljamo prema antičkom Rimu - Pantheonu, poznatom kao Hramu Bogova. Svi se i danas dive savršeno kružnoj kupoli s okulusom promjera gotovo 9 metara, ali i samo pročelje krasi 8 monolita sivog granita dovezenog čak iz Egipta prije 2000 godina. Nakon što razgledamo unutrašnjost nastavljamo preko Largo Argentina do Kapitola, najslavnijeg i najvišeg od sedam rimskih brežuljaka. Spuštamo se uz Oltar domovine, spomenik podignut u čast Vittoriu Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije. Nastavljamo uz Forum Romanum, oko kojeg se odvijao gradski život u vrijeme carstva te Kolosej ili Flavijev amfiteatar, koji je svojedobno mogao primiti i do 50.000 gledatelja. Osim što su izgladnjivali životinje radi što bolje predstave u borbi s gladijatorima, u doba carstva bile su popularne i bitke brodova – napunili bi bazen amfiteatra vodom kako bi se uživjeli u krvave borbe. Kraća pauza za kavu uz Forum. Šetnja uz Nervin i Augustov Forum, Trajanove tržnice i Trajanov stup, a dalje preko Piazza Venezia ulazimo u čuvenu ulicu Via del Corso do najslavnije rimske fontane - Fontana di Trevi, poznatu po bacanju novčića, ali i po kafićima s odličnim sladoledom. Šetnjom dolazimo do Španjolskih stuba, glasovitog okupljališta mladih, i početka ulica poznatih po visokoj modi. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel gradskim prijevozom. Noćenje.

5.dan RIM - FERRARA – RIJEKA/KARLOVAC/ZAGREB
Doručak i odjava iz hotela. Krećemo kroz pokrajine Lazio, Umbriju, Toskanu te dalje kroz Emiliu Romagnu prema Ferrari, gradu čijom renesansnom jezgrom dominira veličanstveni dvorac obitelji Este. Njima grad duguje najslavnije trenutke svoje povijesti i današnju zaštitu UNESCO-a. U gradu se nalaze brojne renesansne palače koje us često zadržale svoje dekoracije od terakote i iako su malenih dimenzija, nijedan tako mali grad nema toliki broj palača. Obitelj Este pratit će nas i za stolom: u labirintu srednjovjekovnih uličica oko Katedrale i tržnice nalaze se male trattorije koje još uvijek šarmiraju svoje goste receptima s jelovnika dvora Este spravljajući jela sa svježim namirnicama iz doline delte rijeke Po. Ipak je Emilia Romagna poznata po svojoj gastro ponudi i nadimku “Trbuh Italije”. Dolazak u Hrvatsku u noćnim satima, iza ponoći. 


Cijena aranžmana po osobi polazak 26.08.: FM 1.990 kn / RC 2.190 kn
Cijena aranžmana po osobi polazak 24.06.,03.10. i 28.10.: FM 2.290 kn / RC 2.490 kn
Rok za prijavu: do 7 dana prije polaska ili dok ima mjesta  
Minimalan broj putnika: 40  /  Maksimalan broj putnika: 58
 
Cijena uključuje:
• prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu,
• jedno noćenje s polupansionom (večera, doručak) u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u Fiuggi Termama,
• jedno noćenje s doručkom u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u Napulju/okolici,
• dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u centru Rimu, Stazione Termini,
• razgledavanja prema programu,
• voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku,
• pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.
 
Cijena ne uključuje:
• ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda 
• dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, osobne troškove (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.),
• boravišnu pristojbu u Rimu - 4-6 EUR po noćenju po osobi (plaća se na recepciji hotela),
• boravišnu pristojbu u Napulju - 3-5 EUR po noćenju po osobi (plaća se na recepciji hotela),
• boravišnu pristojbu u Fiuggi Termama – 1,5-3 EUR po noćenju (plaća se na recepciji hotela),
• žičaru za Orvieto – 2,60 EUR po osobi (doplata na licu mjesta),
• uređaji i slušalice za vođenje – 4 EUR po osobi po danu,
• ulaznicu za Vezuv – 10 EUR po osobi (djeca u pratnji roditelja, visine ispod 1,20 m visine ne plaćaju ulaz). Cijena ulaznice je informativna i može se promijeniti do polaska, a o čemu ćete biti obaviješteni u završnom pismu. 
• ulaznica za Pompeje 25 EUR odrasli, djeca do 18 godina – 5 EUR, mladi od 18-25 godina – 10 EUR (cijena uključuje ulaznicu i lokalnog vodiča na engleskom jeziku za čiju je pratnju potrebno minimalno 30 putnika (doplata na licu mjesta)),
• izlet na Capri 450 kn po osobi (uključen povratni brod, autobus po Capriju, dnevna karta i pratnja voditelja putovanja, plaćanje prilikom rezervacije). Dodatno se na licu mjesta i po želji plaćaju ulaznica za vilu San Michele 7 EUR i žičara na vidikovac Monte Solaro 11 EUR.,
• javni prijevoz u Rimu – 1,5 EUR po osobi u jednom smjeru (cijena je informativna). Po Rimu se nećemo kretati autobusom kojim smo doputovali. Koristit ćemo se gradskim prijevozom - metroom i autobusom. Računajte da ćete potrošiti oko 4-6 EUR po osobi za gradski prijevoz.,
• doplatu za jednokrevetnu sobu 890 kn (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi),
• napojnicu za vozača i vodiča 2,00 - 5,00 eur po osobi (po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni s našim vozačima i vodičima, čistoćom autobusa ili dodatnim trudom koji ulažu, lijepo ih je nagraditi),
• putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.
 
Popusti i doplate
• 30% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi), 
• 10% popusta za odraslu osobu na pomoćnom (trećem) ležaju u trokrevetnoj sobi,
• doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 100 kn po osobi.
 
Autobus iz Karlovca kreće s parkirališta benzinske pumpe Ka Petrol u 05.45 sati, a iz Rijeke, Sjeverno odmorište Vrata Jadrana u 07.30 sati. Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava. 
Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska.
Na pojedinim terminima, zbog gužvi na cestama, moguće je čekanje na povratni transfer Zagreb-Varaždin/Čakovec na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, o čemu ćete biti obaviješteni od strane voditelja putovanja prije dolaska u Zagreb.
 
Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna): 
1. za posebno sjedalo u autobusu:
  • 1 red – sj. 3,4 100 kn,
  • 2 red – sj. 5,6,7,8 100 kn,
2. za dodatno prazno sjedalo u autobusu 450 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)
 
VAŽNE INFORMACIJE 
  • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata,
  • završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.), 
  • fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
  • organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa, 
  • organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja, 
  • organizator zadržava pravo promjene redoslijeda programa,
  • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu,
  • predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.

 

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja.