SICILIJA DELUXE - 8 dana autobusom

GARANTIRANI POLAZAK

Cijena na upit

uz posjet Napulju i Pompejima

Program putovanja:

1. dan:    ZAGREB/RIJEKA– hotel (okolica Rima)770km
Polazak autobusom iz Zagreba s autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 5:00 sati. Vožnja preko Karlovca (moguć polazak s benzinske postaje Ka Petrol u 5:40 sati) kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa sjevernog stajališta Vrata Jadrana u 7:30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Italiju, uz usputna zaustavljanja do hotela u okolici Rima. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

2. dan:     HOTEL– POMPEJI – NAPULJ – luka NAPULJ420km
Doručak i odjava iz hotela. Odlazimo prema regiji Kampaniji do Pompeja (doplata). Pompeji i Herkulanej bili su starorimski  gradovi koje je u ljeto 79. pr. Kr. iznenadila erupcija Vezuva. I dok je Herkulanej,  koji je bio bliži Vezuvu, prekrila lava, Pompeji su velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad je slučajno otkriven nakon 1600 godina te sada možemo vidjeti  Apolonov hram, Jupiterov hram, Forumske terme, Faunovu vilu, pekarnice, javnu kuću, tržnicu i sve ostalo što je sadržavao antički lučki grad. Kratko slobodno vrijeme za kupnju suvenira od vulkanskog kamena. Ulaznica i razgled Pompeja uz nadoplatu. Odlazak prema Napulju. Šetnja gradom s voditeljem putovanja:Teatro di San Carlo - galerija Umberta I - Piazza Plebiscito - utvrda Castel Nuovo - kraljevska palača Palazzo Reale - Danteov trg. Najveći i najvažniji grad u južnoj Italiji, svakako je jedan od najtemperamentnijih gradova Italije. Grad se smjestio na najvećem vulkanskom području u Italiji. Odlazak prema luci. Ukrcaj u četverokrevetne unutarnje kabine (ili kabine koje ste doplatili) u poslijepodnevnim satima, oko 18:30. Isplovljavanje broda u 20:00 sati. Noćenje na brodu.

 

3. dan:lukaPALERMO – SIRACUSA – CATANIA           340km
Iskrcaj u luci Palermo u ranim jutarnjim satima, oko 7 sati. Vožnja u smjeru Siracuse. Prolazimo središnjom Sicilijom gdje ćete se diviti prekrasnim valovitim, krševitim brežuljcima. Kako se približavamo Siracusi sve više se ispreplićužuta, zelena, crvenaboja dok prolazimo uz polja naranči, limuna i mandarina, a tu su i masline, vinova loza, palme i bademi -po svemu je tome Sicilija nadaleko poznata. Odlazimo do Neapolisa, arheološkog parka gdje se susrećemo s našim lokalnim vodičem (doplata). Tu vas čeka veliko arheološko bogatstvo iz doba Grčke i Rima.Vidjet ćete najveće grčko kazališe, kamenolom i rajski park, žrtvenik i rimski amfiteatar te saznati kakve tajne krije Dionizijevo uho. Svake godine u rimskom kazalištu se od polovice svibnja do polovice lipnja izvode predstave – grčke tragedije. Kraća vožnja autobusom do središta Siracuse – Ortigije,koja je bila najznačajniji grad u pokrajini koju su Grci prozvali Magna Graecia. Tu se nalazi povijesna jezgra u kojoj je smještena čuvena Arteuzijina fontana - gradska vijećnica i ostaci Apolonovog hrama, za koji se vjeruje da je najstariji grčki hram na Siciliji. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju. Uživat ćete u delicijama Sicilije! Odlazak prema Cataniji. Šetnja gradom s voditeljem putovanja:katedrala u kojoj se nalazi kapelica sv. Agate, zaštitnice grada, potom Litorno, kip slona, dio grada u baroknom stilu s građevinama od smeđeg vulkana, Palazzo dele Scienze, amfiteatar, kazalište. Za dobar shopping prošećite ulicom Via Etnea kojom je tekla lava 1669. godine kada je bila najsnažnija erupcija Etne. Odlazak prema hotelu. Smještaj. Noćenje.

 

4. dan:     CATANIA – ETNA – TAORMINA – CATANIA         150km
Doručak. Odlazak do obližnje Etne, najvišeg aktivnog vulkana u Europi. Cesta nas vodi crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Na 1000 metara nadmorske visine prestaje vegetacija te su prema vrhu vulkana samo ostaci lave i pepela. Izlet se odvija u skladu s vremenskim prilikama. Ako su povoljne, autobus će doći do 1800 m/nmv do kratera Silvestri ili će voziti naseljima u podnožju. Slobodno vrijeme možete iskoristiti za kupnju vina u vulkanskoj lavi ili za slikanje na kraterima.Za cijenu od 67 eur doći ćete ispod samog vrha glavnog kratera, te je uključena povratna vožnja žičarom, vožnja terenskim vozilima te razgled kratera s planinskim vodičem. Vjerujte da vrijedi svakog centa, a to potvrđuju i naši putnici!Nastavak vožnje do slikovite Taormine, jednog od najljepših gradića Italije, izgrađenog na brdu Monte Tauro s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolicu. Šetnja gradom s voditeljem putovanja. Krasne, uske uličice će vas očarati, hrana oduševiti, a pogled iz mediteranskog Parco Comunale ostavit će vas bez daha! Preporučujemo da u slobodno vrijeme posjetite Teatro Greco, grčko-rimsko kazalište s kojeg se pruža prekrasan pogled na Etnu i Jonsko more. Žičara pokraj Porta Messina vas vodi u podnožje Taormine, u gradić Mazzaro. Povratak u hotel. Noćenje.

 

5. dan:CATANIA  – DOLINA HRAMOVA – hotel200km
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Agrigentu. Po dolasku posjet antičkom lokalitetu Dolina hramova s lokalnim vodičem(doplata). Lokalitet je od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-a.Pored Tezejevahrama u Ateni i Herina u Paestumu, Konkordijinhram u Agrigentu je najbolje sačuvan grčki hram. On je jedan od posljednjih sagrađenih u Velikoj Grčkoj (Magna Graecia), a njegovom očuvanju pomogla je činjenica da je pretvoren u kršćansku crkvu 597. god.Ostali hramovi očuvani su samo fragmentarno, zbog mnogih potresa i odnošenja kamena za druge potrebe. Najveći je bio Hram Olimpijskog Zeusa koji je bio posvećen Bitci na Himeri 480. pr. Kr. Vjeruje se kako je on bio najveći dorski hram ikada izgrađen.Slobodno vrijeme. Odlazak prema hotelu. Smještaj. Noćenje.

 

6. dan:   hotel – TRAPANI – ERICE – PALERMO            310km
Doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema Trapaniju. Lijepo smješten na rtu podno Monte Erice na sjeverozapadu Sicilije, grad Trapani živahna je povijesna luka iz koje se i danas u velikim količinama izvozi sol i vino. Kod Trapanija se spajaju Tirensko i Sredozemno more, a sama ta činjenica te pogled na luku dovoljna je da vas očara u potpunosti. Sastanak s lokalnim vodičem te razgled glavnih znamenitosti grada: crkva San Agostino, bazilika Maria Santissima Annunziata,barokna katedrala San Lorenzo, romanička crkva Santa Maria di Gesù i barokni Palazzo della Giudecca (Casa Ciambra). Slobodno vrijeme za ručak. S našim lokalnim vodičem odlazimo za Erice. Gradić smješten na istoimenom brdu, čiji je vrh 750 m iznad morske razine, pa se odatle pruža pogled na obližnji grad Trapani, jugozapadnu obalu sve do grada Marsala i rtova Punta del Saraceno i Capo San Vito na sjeveroistoku, te arhipelag otočja Egadi na sjeverozapadu. Popijte čašu vina dok uživate u predivnom pogledu! Nastavljamo prema Palermu. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

7. dan:MONREALE – PALERMO – luka PALERMO30km
Doručak i odjava iz hotela. S lokalnim vodičem krećemo prema Monrealeu (doplata), gradiću koji se nalazi svega 7 km južno od Palerma. Nakon što su Palermo osvojili Arapi, biskup Palerma bio je prisiljen preseliti svoje sjedište izvan glavnog grada. Uloga nove katedrale dodijeljena je skromnoj crkvici Agia Kiriakiu selu u blizini koje je kasnije nazvano Monreale. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije ostavit će vas bez daha! Simbioza romanike, arapskih I bizantinskih elemenata stapa se s fascinantnim pozlaćenim mozaicima koji prekrivaju preko 6.500m2 i prikazuju cijelu Bibliju! Iza katedrale nalazi se vidikovac s kojeg se možete diviti predivnom pogledu na “zlatnu školjku” Palerma. Idealno vrijeme za kavu i predah! U vožnji do Palerma upoznajemo se s poviješću grada i lokalnim delicijama. Po dolasku u grad krećemo u šetnju gradom, koji baš poput torte cassate, trebate otkrivati dio po dio. Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: Porta Nuova, kraljevska palača, arapsko-normanska katedrala, Quattro Canti, Palazzo del Commune s Fontanom srama, Teatro Massimo. Slobodno poslijepodne za vlastite programe. Preporučujemo odlazak na jednu od tržnica, šetnju do Foro Italico – novouređene šetnice uz more ili pak posjet Arheološkom muzeju ili fascinantnim kapucinskim katakombama. Vožnja prema luci. Ukrcaj na trajekt oko 1,5-2 sata prije isplovljavanja, u večernjim satima, oko 20:00 sati. Smještaj u četverokrevetne unutarnje kabine(ili kabine koje ste doplatili). Noćenje na brodu.

 

8. dan:luka NAPULJ – RIJEKA/ZAGREB        1130km
Iskrcaj s broda u Napulju u jutarnjim satima, oko 7 sati.Vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku do Zagreba uz zaustavljanja putem. Dolazak se očekuje oko ponoći.


 
 
Cijena aranžmana po osobi:FM 3.890 kn (516,29 €) / RC4.090 kn(542,84 €)
Rok za prijavu: do 7 dana prije polaska ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 40  /  Maksimalan broj putnika: 58
 
 
Cijena uključuje:
• prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu
• jedno noćenje s doručkomu okolici Rima, u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi
• dva noćenja na brodu u četverokrevetnim unutarnjim kabinama na relaciji Napulj – Palermo – Napulj 

• dva noćenja s doručkom u Cataniji ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi 

• jedno noćenje s doručkom u Agrigentu ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi
• jedno noćenje s doručkom u Palermuu hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi
• razgledavanja prema programu 
• izlet na Etnu i Taorminu
• lokalni vodič u Palermu na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku
• voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
• pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja
 
 
Cijena ne uključuje:
• ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja 
• dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz, ulaznice za kulturno povijesne spomenikei sl.)
• boravišnu pristojbu od 1,5-3 eur po osobi po noćenju (u završnom pismu bit će objavljen točan iznos boravišne pristojbe)
• ulaznicu za Pompeje te razgled s lokalnim vodičem na engleskom jeziku, takse za ulazak u lokalitet–30 eur po osobi 
• izlet u Siracusu (ulaznica za arheološki park Neapolis, razgled lokaliteta i Siracuse, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) -  25 eur po osobi, djeca do 18 godina plaćaju 7 eur po osobi
• izlet u Dolinu hramova u Agrigentu (ulaznica za arheološki lokalitet Dolina hramova u Agrigentu, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) -  20 eur po osobi; djeca do 18 godina plaćaju 7 eur po osobi, 
• izlet u Monreale (lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, ulaznica za katedralu, parkirne takse) -10 eur po osobi
• dnevni najam uređaja i slušalica za razgled gradova - 4 eur po osobi po danu
• doplatu za jednokrevetnu sobu - 790 kn(104,85€) (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
• doplatu za jednokrevetnu unutarnju kabinu - 750 kn (99,54 €) po osobi (ako je samo jedna osoba u kabini)
• doplatu za dvokrevetnu unutarnju kabinu - 360 kn (47,78 €) po osobi (ako su dvije osobe u kabini)
• doplatu za trokrevetnu unutarnju kabinu - 250 kn po osobi (33,18 €) (svaka od tri osobe plaća)
• napojnicu za vozače i vodiča – 2eur po osobi po danu
• putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti
 
 
INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA (cijene se mogu promijeniti, plaćanje se vrši direktno pružatelju usluge)
• izlet žičarom, terenskim vozilima i s planinskim vodičem na Etnu – 67 eur po osobi
• ulaznica za grčki teatar u Taormini – 10 eur po osobi; djeca do 18 godina ne plaćaju ulaznicu
• povratna vožnja žičarom u Taormini – 6 eur po osobi
• vožnja panoramskim vlakićem u Cataniji u trajanju od 40 minuta – 5 eur po osobi
• ulaznica za katedralu u Siracusi – 2 eur po sobi
 
ETNA: Najviša točka do koje može doći naš autobus je cca 1.800 m n.v. Ako se želite popeti na Etnu (do cca 2.900 m n.v.) to možete učiniti žičarom koja polazi od točke gdje se nalazi planinarski dom Rifugio Sapienza na oko 1.900 m n.v. 10-ak minuta vožnje žičarom, pa dalje nastavljate terenskim vozilima i s planinskim vodičem na engleskom jeziku. Ako je grupa veća, kao pratnja grupi pridružit će se i voditelj putovanja radi asistencije i eventualnog prijevoda s engleskog na hrvatski jezik. Informativna cijena izleta iznosi 67 eur po osobi – doživljaj je izvanredan i neponovljiv! Uplatu vršite na licu mjesta pružatelju usluga. Izlet traje oko 2 sata, a tijekom cijele godine, s obzirom na visinsku razliku, na Etni je hladnije i svježije nego u podnožju, a zna biti i vjetrovito. Svakako ponesite zatvorenu i čvrstu obuću (najbolje čvrste tenisice ili planinarske cipele-gojzerice) te topliju odjeću – vjetrovku, deblju majicu, šal i kapu. Ako nemate prikladnu obuću ili odjeću, na licu mjesta možete iznajmiti vjetrovku za 4 eur po osobi ili cipele za 4 eur po osobi. Pitajte voditelja putovanja za više informacija.
 

TAORMINA: U ljetnim mjesecima u podnožju Taormine i kada je lijepo vrijeme, u mjestu Mazzaro se možete okupati u Jonskom moru, u slobodno vrijeme. Do plaže možete doćižičarom iz Taormine. Početna postaja žičare nalazi se u blizini Porta Messina i za cca 10 minuta stižete na plažu. Žičara prometuje svakih 15 minuta. Povratna karta za žičaru 

iznosi 6 eur, a cijena je informativnog karaktera. Uplatu vršite na licu mjesta pružatelju usluge. Pitajte voditelja putovanja za više informacija.
 
 
NAPOMENA: Često nas pitate zašto nema večera u hotelu. Razlog je samo jedan, nije moguće stići na sve večere i izgubili bi dosta vremena u predivnim gradovima trčeći natrag u hotel, stoga predlažemo da tijekom dana ručate ili večerate u svoje slobodno vrijeme. Drugo noćenje i zadnje noćenje (na brodu) ponesite manji kofer ili ruksak kako ne biste nosili veliki kofer. Kabine su male i veliki koferi zauzimaju puno prostora. Isto tako, nezgodno je po stepenicama nositi tešku prtljagu. Napominjemo da za vrijeme plovidbe zbog sigurnosnih razloga nije moguće doći do vozila na brodu, pa tako i autobusa, stoga vodite računa da uzmete na vrijeme sve što vam je potrebno (posebice lijekove i higijenske potrepštine). Na brodu postoji mini market, bar i restoran te na brodu možete večerati, ali i doručkovati u restoranima. Cijene doručka su od 7 eur pa na više ili ručak/večera od 12 eur pa na više. Nitko vam ne brani ponijeti svoju hranu ili napitke na brod, a možete ih u zajedničkim prostorijama i kabinama na brodu konzumirati (osim u brodskim restoranima i kafićima).
 
 
Po uplati aranžmana svaki putnik dužan je dostaviti točno ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj osobne iskaznice ili putovnice. 
 
 
Popusti i doplate
• jedno dijete 4-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 30% popusta
• trokrevetne sobe raspoložive su po redovnoj cijeni, doplata za prazno mjesto u kabini, trokrevetna kabinadoplatu za trokrevetnu unutarnju kabinu - 250 kn po osobi (33,18 €) (svaka od tri osobe plaća)
 
Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna je prethodna pismena najava. 
Autobus iz Karlovca kreće s parkirališta benzinske postaje Ka Petrol u 5:45 sati, a iz Rijeke sa sjevernog odmorišta Vrata Jadrana (McDonald's strana) u 7:30 sati. 
 
Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna): 
• za posebno sjedalo u autobusu:
- 1 red – sj. 3,4 100 kn (13,27€)
- 2 red – sj. 5,6,7,8 100 kn (13,27 €)
• za dodatno prazno sjedalo u autobusu 790 kn (104,85 €) (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)
 
 
 
VAŽNE INFORMACIJE 
  • Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata.
  • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
  • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
  • Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa. 
  • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. 
  • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
  • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.
  • Predviđene pauze tijekom vožnje okvirno su svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.
 
Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije.
Jedinu kopnena granica joj se nalazi na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu te Slovenijom na sjeveroistočnom Dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.
 
 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:    

Za  državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
 
U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Italije nalazi se u Napulju ili Rimu.
Konzulat Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici (Napulj) nalazi se na adresi Via Torquatto Tasso 480, 80127 Napoli, Italija. Kontakt podaci: tel. 0039 081 7148 482, fax. 0039 081 7148 482, e-mail napoli@consolatocroazia.it. Počasni konzul: Gianluigi Cimmino. 
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici (Rim) nalazi se na adresi Via Luigi Bodio 74/76, 00191 Roma, Italija. Kontakt podaci: tel. 0039 06 3630 7650, 0039 06 3630 7300, 0039 06 3630 4630, fax. 0039 06 3630 3405, 0039 06 3630 3269, e-mail. vrhrim@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Jasen Mesić. 
Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak-petak 8,30-16,30
Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
Adresa: Via Luigi Bodio 74; 00191 Roma, Italija / Uredovno vrijeme za stranke: svaki dan od 10-13 sati.
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0039 334 6436906, Fax: 003906 3630 3269;  e-mail: crocons.roma@mvep.hr.
 
Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. 
 
Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanj, a zatim 72 sata prije putovanja dobit ćete završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 40, a maksimalan broj putnika je 58. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.
 
Mogućnosti plaćanja: 
• uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
• keks pay
• kreditne i debitne kartice, jednokratno i obročno: Visa Premium, Diners, Maestro, Visa, MasterCard
• online putem web stranice (navedenim kreditnim i debitnim karticama).
 
 
Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. 
 
Polica jamčevine br. 45-7002825220 uplaćena kod UNIQA osiguranje d.d., Zagreb, tel. 01/6324-200.Ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju prouzroči Putniku neispunjenjem, djelomičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza koje se odnose na putovanje: broj police/ugovor 11-7002825243, uplaćena kod UNIQA osiguranje d.d., Zagreb, tel. 01/6324-200.
 
Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa. Šifra aranžmana: IDP2022.