NOVA GODINA PORTUGAL - OD LISABONA DO PORTA

Termini putovanja: 29.12.

Posebnim zrakoplovom Croatia Airlinesaiz Zagreba, 5 dana/4 noćenja

Porto - Coimbra – Batalha -  Lisabon - Sintra - Cabo da Roca – Cascais – Estoril 

Termini

Polazak
Povratak
Cijena
Upit
Dolazak
29.12.2023.
Odlazak
02.01.2024.
Cijena
GarantiranoFM
990.00€ (7,459.16 kn)
1050.00€ (7,911.23 kn)
Program putovanja:
 

1. dan:  ZAGREB – PORTO 

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova kod pulta informacija. Let posebnim zrakoplovom za Porto. Po slijetanju,  transfer do grada u pratnji službenog lokalnog vodiča i vođeni razgled Porta-grada bogate povijesti i suvremene arhitekture, sa živopisnom povijesnom jezgrom unutar romaničkih zidina iz XIV st. pod zaštitom UNESCO, po veličini i značenju drugog grada u Portugalu. Sazdanom na mjestu drevnog rimskog naselja čije je ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale,  za razliku od maurskog Lisabona čija su pročelja nerijetko dekorirana keramičkim pločicama, Portom dominira kamena granitna arhitektura koja karakterizira gradove na sjeverozapadu Iberskog poluotoka i organski izniče iz stjenovitog tla regije ispresjecane riječnim tokovima koji se, poput Doura, na utoku u Atlantik završavaju riasima-ljevkastim potopljenim ušćima. Vožnja prekrasnom suvremenom avenijom Boa Vista, uz provokativno zdanje Casa da Musica poznatog arhitekta  Rema Kolhasa, potom čuveni Centar suvremene umjetnosti Fundacão Serralves,  utvrda São Fracisco Xavier, novo rezidencijalno naselje Matosinhos, kultni café Casa de Chá da Boa Nova  uglednog  portugalskog arhitekta Alvara Size Vieire na šetnici uz obalu Atlantika,gdje ćemo se kraće odmoriti, slijedi vožnja duž plaža te rijeke Douro prema starom središtu grada   Katedrala, stare zidine grada, pogled s gornje razine mosta na rijeku Douro, samostan Serra do Pilar i Porto, prolazimo  Vijećnicu, Praça Liberdade, ulazimo u  Burzu, Crkvu sv. Franje iz XIII st.- najbogatije ukrašena crkvu u Portugalu. Porto je neraskidivo vezan uz  Douro, a u priobalnoj  četvrti Ribeira s brojnim malim restoranima i suvenirnicama uz rijeku, smješten je i dojmljivi most Luis I projektiran učenikom  Eiffelove škole Theophileom Seyrigom koji spaja Ribeiru sa naseljem Vila Nova de Gaia te toranj Clérigos  Prošetat ćemo mostom  do druge strane kako bi uživali u atmosferi mnoštva poznatih vinarija svjetskih brandova Ferreira, Fonseca, Calem, Taylor te vinskih  barova i konoba s tradicionalnim portugalskim pršutom pata negra, sirom, kobasicama i maslinovim uljem  kušali poznato desertno vino porto u nekom od  od vinskih podruma u Villa Nova de Gaia (uključeno u cijenu). Nakon razgleda grada transfer do hotela i smještaj u sobe. Slobodna večer. Preporučujemo noćni  posjet Ribeiri koja je vrlo živa u večernjim satima.  Noćenje.

 

2. dan: PORTO - COIMBRA - BATALHA - LISABON 

Zajutrak. Odjava iz hotela i putovanje prema Lisabonu. Prva postaja na putu je Coimbra,koja je svojedobno u Srednjem vijeku, dok je Južni Portugal bio pod vlašću Maura, bila prijestolnicom Portugala, ali ponajprije je  poznata po jednom od najstarijih europskih sveučilišta, utemeljenom još  1290. godine, zbog čega ju nazivaju i „Gradom studenata“. U Portugalu je poznata i po vlastitoj inačici fada – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado pjeva se u Coimbri. Vozimo se preko rijeke Mondego uz drevni samostan Santa Clara a Velha, s kojim je vezana čuvena ljubavna priča kralja Pedra I i Done Ines de Castro, pješački most Pedro i Ines, potom uz srednjevjekovne zidine do Gornjeg grada, posjet povijesnoj jezgri u pratnji službenog vodiča razgled pješice: zgrada prvog sveučilišta u Potugalu-Universidade  iz XIII st. s tornjevima i baroknom bibliotekom, (uključena ulaznica za sveučilišnu kapelu i knjižnicu) samostan Santa Cruz, stara romanička katedrala Sé Velha, Casa de Fado, stare maurske gradske dveri Porta de Almedina i Porta de Barbaca... Kraće slobodno vrijeme u Donjem gradu, bogatom barovima, kafeterijama restoranima. Potom slijedi kratka vožnja do samostana Batalha ( ulaznice se doplaćuju na licu mjesta,15 km-25 min) prvog u Portugalu izgrađenog u stilu visoke gotike s prekrasnim manuelinskim klaustrima i čuvenim Capelas Imperfeitas. Batalhu je utemeljio kralj João I nakon velike portugalske pobjede u dinastičkom sukobu s Kastiljom 1385.godine i u kapelama su grobnice utemeljitelja, članova njegove uže obitelji, te svih kasnijih portugalskih kraljeva dinastije Avis do Manuela I. Nastavak puta prema Lisabonu. Dolazak u hotel. Smještaj. Predvečernja orijentacijska šetnja gradom s pratiteljem putovanja do Donjeg grada –Baixa, Trga Rossio, te obližnje ulice Porta de Santo Antão , gdje će putnici moći uživati u bogatoj ponudi lokalnih restorana. Noćenje. 

 

3. dan: LISABON 

Zajutrak. Susret sa službenim lokalnim vodičem i pratiteljem na recepciji hotela te odlazak u razgled prijestolnice Portugala: Trg-Praça Marques de Pombal - elegantna i luksuzna Avenida da Liberdade, glavna gradska ulica uređena po uzoru na parišku Champs-Elysees, danas obrubljena hotelima i  modnim trgovinama najjačih svjetskih  robnih marki - središnji Trg - Praça Rossio na kojemu su se nekoć održavali sajmovi, koride, ustanci i smaknuća, a danas je srce Donjeg grada, Baixa sa svojim kultnim dizalom Elevador de Santa Justa, Praça do Comercio, stara tržnica Mercado da Ribeira na Alcantari, Torre de Belém (Betlehemski toranj), jedan od najslavnijih lisabonskih spomenika tzv. manuelinskog stila, koju je dao graditi Joao II. kao dio obrambenog sustava na ušću rijeke Tejo - Padrão dos Descombrimentos, spomenik posvećen svim slavnim portugalskim moreplovcima i njihovim otkrićima, Samostan sv. Jeronima s klaustrom i crkvom (uključena ulaznica), zadužbina kralja Manuela I. za uspješan povratak Vasca da Game iz Indije je prvorazredni spomenik kasnosrednjovjekovne arhitekture, kombinacija visoke gotike, manuelinskog i renesansnog stila.. Sarkofag slavnog moreplovca smješten je u lijevom bočnom brodu, pjesnika Luísa de Camõesa koji je opjevao putovanja Portugalaca po svjetskim morima u svojim Lusiadama u desnom, a kralja Manuela I i njegovih članova obitelji u prezbiteriju i transeptu, Slijedi povratak do grada do Casa dos Bicos- renesansne palače podignute za sina osvajača Goe- Afonsa de Albuquerquea, stara maurska četvrt Alfama, romanička katerala podignuta na mjestu nekadašnje muslimanske bogomolje, vidikovac Santa Lucia i crkva Santo Antonio de Lisboã uz rodnu kuću sveca. Slobodno vrijeme u središtu Lisabona. Fakultativno odlazak na novogodišnju večeru s fadom (transfer uključen). Noćenje. 

 

4. dan: LISABON- SRETNA NOVA GODINA!-OPCIONALNI IZLET FATIMA OBIDOS PENICHE 

Zajutrak. NOVA GODINA-Slobodan dan u Lisabonu za osobne programe. Predlažemo ujutro odlazak metroom na EXPO Ako ste ljubitelj moderne arhitekture, vašu će pažnju zaokupiti  spektakularni  kolodvor  Estação do Oriente slavnog španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave te  17 km dugačak viseći most Vasco da Gama, monumentalni  Oceanarij koji sadrži vodu,floru i faunu iz svih 5 svjetskih oceana  i mnoga druga čudesna zdanja unutar prostora EXPA 1998... Živahni centar starog Lisabona s mnoštvom trgovina, taverni i barova je izvrsna prilika za istraživanje: gornji grad Bairo Alto (boemsko srce Lisabona  s živopisnom mješavinom raznovrsnih trgovina i originalnih taverni), elegantna četvrt Chiado (otmjene trgovine, klasične kavane i pivnice, zanimljive fasade građanskih kuća iz perioda belle epoque  optočene azulejosima), Baixa - pombalinski Donji grad oko glavnog trga Rossio prepunog slastičarni, butika i ribljih restorana u Mercado da Ribeira, nadomak obale Teja. Predlažemo nezaboravan doživljaj- vožnju čuvenim retro tramvajem 28E koji na neobičan način vijuga strmim,  uskim i  zavojitim ulicama od Praça Moniz, preko Alfame do Bairro Alto. 
Noćenje
 

 

OPCIONALNI IZLET: Rano poslijepodne krećemo prema Fatimi gdje ćemo obići zaselak Valinhos gdje su rodne kuće vidioca i Svetište Majke Božje Fatimske . Trinaestog svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe i otada je Fatima uz  Lourdes postala najposjećenije marijansko svetište Europe. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja- Capela das Apariçoes, na mjestu posljednjeg ukazanja, gdje ćemo se kraće zadržati... Nastavljamo do Penichea prekrasnog ribarskog mjesta gdje je istureni rt povezan kamenim mostom s utvrdom koja je štitila taj dio Portugala od pirata. Slobodno vrijeme za šetnju impresivnim plažama i predah u nekom od restorana. Nakon toga slijedi kratka vožnja do obližnjeg Obidosa koji se s pravom naziva „damskim gradom“ budući su ga portugalske kraljice dobivale kao dotu te grad nosi snažan ženski pečat. Šetnja ulicama i zidinama srednjovjekovnog grada i nakon kraće pauze povratak u Lisabon. 

 

5. dan. LISABON: IZLET SINTRA-CABO DA ROCA-CASCAIS-ESTORIL-LISABON -ZAGREB

Zajutrak. Ujutro, odjava iz hotela i odlazak autobusom s lokalnim vodičem i pratiteljem putovanja na poludnevni izlet na Lisabonsku rivijeru. Sintra je gradić na padinama istoimenog gorskog lanca, sa svojstvenim bujnim zelenilom i raskošnim palačama. Zbog svježe klime bila je popularno ljetovalište portugalske visoke aristokracije  ali i europskih kraljeva te uglednika iz svijeta umjetnosti i kulture, a u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu“. Obilazak uključuje vođeni posjet  Nacionalnoj palači- nekadašnjoj kraljevskoj ljetnoj rezidenciji (uključena ulaznica) te kraće slobodno vrijeme. Nastavak vožnje prema rtu Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje kopno završava a počinje more“,  uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa, koji je nekoć bilo ribarsko mjesto, ali je u 19. st. postao i omiljena rezidencija portugalskog plemstva. Povratak preko Estorila -  tijekom II svjetskog rata poznatog kao špijunsko gnijezde, potom  po  stazi za Formulu 1 i velikoj kockarnici koja još uvijek privlači slavne i bogate. Po povratku u Lisabon kraće slobodno vrijeme za osobne programe i eventualnu kupnju u trgovinskom centru Vasco da Gama na EXPO-u koji je nedaleko zračne luke. Transfer na let za Zagreb.

 

 

 

 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: 

 • prijevoz posebnim zrakoplovom Zagreb-Porto i Lisabon -Zagreb, zrakoplovne pristojbe,
 • 13 kg predane prtljage i 8 kg ručne prtljage dimenzija 55 x 40 x 23 cm,
 • smještaj u hotelu OCA Oriental 4* u Portu u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV na osnovi jednog noćenja s doručkom,
 • smještaj u hotelu Holiday Inn Lisbon Continental  4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV na osnovi tri noćenja s doručkom,
 • pratitelja putovanja ,
 • boravišne pristojbe u hotelima,  
 • transfer od zračne luke u Portu,
 • transfer do zračne luke u Lisabonu,
 • sve razglede i izlete prema programu,
 • službene vodiče u Coimbri, Portu i Lisabonu,
 • ulaznicu za Nacionalnu palaču u Sintri,
 • ulaznice za Samostan sv. Jeronima u Lisabonu,
 • Sveučilište u Coimbri,
 • probu vina u Portu
 • troškove organizacije i prodaje

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: 

 • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene,
 • karte javnog prijevoza,
 • fakultativne sadržaje
 • troškove osobnih narudžbi

 

 

Doplata za jednokrevetnu sobu: 270 €/ 2.034,32 kn 
 

 

Popust za dijete (infant) do 2 godine ukoliko ne koristi sjedalo u zrakoplovu i ležaj u hotelu : 80 %
Popust za djecu od 2 do 12 godina na pomoćnom ležaju: 20 %

 

 

Popust za odraslu osobu na pomoćnom ležaju: 5 %

 

Vaši hoteli: 
 

Hotel OCA Oriental 4* Porto
https://www.ocahotels.com/en/hotels/oca-oriental-porto-hotel

 

Hotel Holiday Inn Lisbon Contintental 4* Lisabon 
https://www.ihg.com/holidayinn/hotels/us/en/lisbon/lisbn/hoteldetail

 

Doplata za fakultativni izlet FATIMA OBIDOS PENICHE 1.1.2024.  60 €/ 452,07 kn.

 

Minimum prijavljenih putnika: 20

 

VRIJEDNOST VIŠE:

 • HOTELI 4* U PORTU I LISABONU!
 • OPTIMALNA FORMULA PROGRAMA S MINIMALNOM KILOMETRAŽOM I NAJBOLJE ISKORIŠTENOM SATNICOM 
 • UKLJUČENE ULAZNICE  I PROBA VINA U PORTU, SVEUČILIŠTE U COIMBRI, SAMOSTAN SV. JERONIMA U LISABONU I U NACIONALNU PALAČU U SINTRI I BORAVIŠNE PRISTOJBE U HOTELIMA, PRATITELJ PUTOVANJA I LOKALNI VODIČI U PORTU, COIMBRI I LISABONU 

 

 

RED LETENJA:

29DEC ZAG-OPO 11:30 13:35 (lokalna vremena)

02JAN LIS-ZAG 18:30 22:35 (lokalna vremena)

 

 

NAPOMENE: 
Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku prije polaska na put. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda. Šifra aranžmana:INT2023

 

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 35