KAMO NA IZLET - IZLETIŠTE JANKOVAC

Iako volimo ići na more, za vikend odmor u obzir će doći i zelene oaze gdje možemo odmoriti dušu i prikupiti energiju za nadolazeći tjedan. Naša ideja za vikend je izletište Jankovac na Papuku.

Kada razmišljamo o Slavoniji uvijek mislimo kako je to ravnica, plodna i zelena, znamo da je u davna vremena to bilo dno Panonskog mora, no u jednom dijelu te ravnice u uzdižu se i planine – Papuk i Krndija. Iako nemaju više od 1.000,00 metara nadmorske visine, vrlo su uočljive u prostoru.

Za Papuk se kaže da je najljepša planina Slavonije. Papuk je 1999 g. proglašen Parkom prirode zbog  iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno- povijesne baštine.

Kao jedno od mjesta koje svakako vrijedi posjetiti je izletište Jankovac.

Planinarski dom jedan je od najljepših u ovom dijelu Hrvatske. Planinarski dom nalazi se u blizini mjesta Slatinski Drenovac.

Samo postojanje planinarskog doma i izletišta možemo zahvaliti plemenitom Josipu Jankoviću, po kojem je mjesto i dobilo ime. On je imao viziju pretvoriti ovaj dio Papuka u izletište, uredivši područje nakon sječe šume – uredio je 3 izvora, uklonio dio šume i oblikovao dolinu, oformio 2 jezera. Potom je kanalizirao potok iz jezera i usmjerio ga prema trećem manjem jezeru na zapadnom dnu doline, na mjestu gdje se dolina obrušava u kanjon rječice Kovačice. Time je stvorio posebnu atrakciju, slap Skakavac.

Izletište ima uređene planinarske staze koje su primjerene i za one najmlađe.

Do Jankovca vodi cesta Velika – Jankovac, a moguće je doći i pješke brojnim planinarskim stazama.

Planinarski dom ima uređene spavaonice, tako da izlet možete planirati za cijeli vikend, ili se odlučiti samo na jednodnevni izlet.

Izletište je od Zagreba udaljeno 200 km – što je ca 3 sata vožnje. Možete se voziti autocestom pa preko Požege, ili ako više volite voziti po lokanim cestama tada možete izaći na izlaz Novska, pa kroz Lipik i Pakrac voziti prema Velikoj, odakle krenite pješice prema izletištu. Za one koji žele doći automobilom bliže samom izletištu, tj. Planinarskom domu, opcija je put preko Virovitice i Slatine.

Svojim položajem, a i svim značajkama koje imaju visoku obrazovnu i turističku vrijednost park-šuma Jankovac je svakako središnje mjesto Parka prirode Papuk koje ne biste smjeli propustiti vidjeti.

U blizini se nalazi i arboretum Lisičine. Arboretum Lisičine pravo je bogatstvo biljnih vrsta i danas se može pohvaliti najvećom zbirkom četinjača – jela, smreka, borova, čempresa, tisa i drugih vrsta u Hrvatskoj. I da, na površini od ukupno 42 hektara raste čak 512 različitih vrsta biljaka iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike, uključujući i pravu slavonsku bukovu prašumu.

O PLANINARSKOM DOMU

Nadmorska visina: 475 m
Otvoren: stalno
Opskrbljen: jelom i pićem (08:00-20:00)
Sjedećih mjesta: u blagovaonici 60, terasa
Mjesta za noćenje: 45
Upravlja: Hrvatske šume d.o.o., HPD „Bršljan-Jankovac“

Kontakt: +385 (0) 33 8987 015 ili mobitel: +385 (0) 98 9842 375

 

PREPORUKE ZA POSJET U BLIZINI

- šetnja oko P.D. Jankovac (40 min)
- šetnja poučnom Jankovačkom stazom (1:30h)
- Jankovac –Majerova livada – Velika (2h)
- Jankovac – Ivačka glava – Papuk (3h)
- Jankovac – Tromeđa – Češljakovački vis- Krndija (5h)
- P.D. Jankovac – P.D. Lapjak (2h)

 

Izletište Jankovac dio je parka Prirode Papuk, za ulazak u park prirode se plaća ulaznica – 10 kn po osobi

 

Više informacija možete naći na sljedećim poveznicama:

PARK PRIRODE PAPUK: https://pp-papuk.hr/

IZLETIŠTE JANKOVAC: https://www.jankovac.hr/planinarski-dom/

ARBORETUM LISIČINE: https://www.hrsume.hr/index.php/hr/75-news/latest-news/491-otvoren-arboretum-lisiine-svi-ste-pozvani