PUTOVANJA U ITALIJU

Putovanja su opet moguća – jupiiii!!!

 

Drago mi je da sve putnike mogu obavijestiti da su organizirana putovanja opet moguća. Jako smo sretni zbog te mogućnosti, no kako posebni uvjeti vezano za proglašenje Pandemije su i dalje na snazi tako za svaku zemlju u koju bi rado putovali vrijede posebna pravila. Istražili smo stranice raznih ministarstava i potpune informacije donosimo na jednom mjestu:

 

ITALIJA

Temeljem Vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti.

Uredbom talijanskog ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja 2021. godine, ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji, za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU. Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati.

Ono što moramo napomenuti da za sada Italija nigdje ne spominje olakšavanje putovanja za osobe koje su cijepljene i koje su preboljele Covid – znači bez obzira na isto potrebno je izraditi brzi antigenski test.

 

Obzirom da rezultati testiranja vrijede do maksimalno 48 sati, povratak u Hrvatsku za dvodnevne i višednevna putovanja podrazumijeva da moramo pratiti obavijesti i pravila koje je postavila RH:

  • Za sve cijepljene građane – bez ikakvih ograničenja
  • Ponovno testiranje brzim antigenskim testom – obzirom da nećemo imati mogućnost testiranje obaviti u zemlji iz koje dolazimo, na granici će Vam propisati mjeru samoizolacije do trenutka do kada ne obavite testiranje brzim antigenskim testom

Podaci sa stranica ministarstva unutarnjih poslova RH:

 

Svi putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog:

  • negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. 
  • potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).  
  • potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca. 
  • potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.  
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu;
  • ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

 

Dobra vijest je da smo za sve naše putnike dogovorili testiranje brzim antigenskim testom po vrlo popularnoj cijeni od 100 kn po osobi. Termin za testiranje ćete dobiti početkom tjedna ovisno o terminu polaska, a samo testiranje će se obaviti dan prije početka putovanja.